e15 headquarter, Frankfurt am Main, Interior Design

For the new headquarter for premium brand e15 a former site of the international industrial company Lurgi in east Frankfurt was converted. The scope included the conversion of a 540 sqm two-storey industrial building into offices, as well as the redesign of a 1230 sqm large space into logistic facilities and a further 425 sqm large building into a new exhibition and studio space for the modern furniture brand.

The former 540 sqm large canteen of the Lurgi company was converted into the new offices of e15 and PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN. Retaining the industrial charm of the red brick architecture with its elongated saddle roofs, the generous canteen was completely gutted and a bright and spacious open plan office with acoustic ceiling was realised. Without diminishing the generosity of the space, the different departments are visually and acoustically separated from each other by shelving. Spanning the length of the space separating walls were installed, which divide the workplace from the back office and storage area, further structuring the space. Desks in solid oak present a visually contrasting, warm highlight in the clear office interior.

Using the existing building stock a generous meeting room and kitchen were created as well as separate individual offices for management and accounting. The first floor space was converted into a spacious communal kitchen and library, which offer additional work and communication space. The specifically designed fitted kitchen from solid core panels dyed in black emphasise the humble character of the interior.

An additional industrial warehouse space on site was redesigned to function as a showroom and studio space. In the generous hall with its concrete flooring, existing ceiling construction and extending crane system, a room within a room was created, functioning as a think tank and meeting room as well as model making facility. Constructed from clear lacquered chipboard, the structure underlines the authentic environment of this industrial space. Additionally, a set of white walls and platforms divide the space generating individual presentation areas featuring the e15 collection comprehensively.

Download press release “Completion of e15 headquarter in Frankfurt am Main”

Facts

Client:
e15 Design und Distributions GmbH
Location:
Frankfurt am Main, Germany
Status:
Completed
Programme:
2195 sqm total area; 540 qm office, 1230 qm logistics, 425 qm exhibition and workshop

Credits

Interior Design:
PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN, planning phases 1-3, 5, 8
Team:
Miriam Tocino, Tudor Maldarescu
Supporting architect(s):
Klaus Eismann & Partner Planungs- und Bauleitungs GmbH, planning phases 4, 6, 7, 9
Lighting:
Regent, LTS
Sanitary fittings:
Dornbracht
Photography:
PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN

CLOSED, Hamburg, Interior Design

For fashion label Closed PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN was commissioned to redesign the brand’s first flagship store on Bergstrasse in Hamburg. Completed in March 2013, the 226 sqm interior is divided into a separate male and female space yet featuring an open interior design, having eliminated all interior walls. A large glass window front of the corner store allows for optimum use of daylight, resulting in a bright and airy interior and maximum use of display space to the exterior.

The redesign of the Hamburg flagship store features the brand new architectural concept whereby the space is created as a bright, airy and open interior with a number of new designed display units, providing for a combination of hanging and flat presentations. New central pieces are the steel-framed glass cabinets with built-in fluorescent lighting, open shelves from black lacquered wood veneer and a new black steel cabinet. The cool and artistic look is balanced by warm elements such as white marble tables, a signature wall in yellow as well as a free-standing wooden cabinet used for jewellery display. Grey oiled solid wooden floorboards and hanging space via thin, elegant black coat racks positioned along the walls over bench elements strengthen the overall appearance, expressing a modern and forward quality of the brand. With the new store concept a dynamic within the space is generated, encouraging the customer to move around the merchandise.

The redesign of the Hamburg flagship store reflects the continuation of the close and ongoing working relationship between the two companies. Since 2004, PHILIPP MAINZER has realised all showroom and store spaces as well as exhibitions for the international fashion brand and created a recognisable brand architecture for the label.

Facts

Client:
Closed GmbH
Location:
Hamburg, Germany
Status:
Completed
Programme:
226 sqm store

Credits

Interior Design:
PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN, planning phases 1-7
Team:
Johanna Egenolf, Elena Bühler, Julia Kluger
Lighting:
LTS
Curtains:
Kvadrat
Carpet:
Kasthall
Photography:
Axel Kirchhof

House H, Frankfurt am Main, Interior Design

The interior design for a private house in Frankfurt am Main included the commission for a new bathroom interior. Large slabs of marble were used as the central element, providing layers of depth whilst creating a luxurious and functioning space.

Facts

Client:
Private client
Location:
Frankfurt am Main, Germany
Status:
Completed
Programme:
7 sqm bathroom

Credits

Interior Design:
PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN, planning phases 1-9
Team:
Carina Arnold, Iris Kerber
Lighting:
LTS
Sanitary fittings:
Dornbracht, Duravit
Photography:
Ingmar Kurth