Deji Plaza, Nanjing, Interior Design

PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN completes the interior design of Deji Art Museum, located on two levels of the upscale office and shopping mall complex Deji Plaza in Nanjing, China.

Clean volumetric compositions create areas for the presentation of sculptures and art work, offering intriguing perspective and an architectural experience which motivates the visitor to explore the space and discover new paths. Single architectural elements like inserted walls are utilised to structure the journey while their absence in some areas reveals floor-to-ceiling windows, allowing visitors to take a glimpse of the surrounding urban landscape. Focussing on the experience of the user, the architectural concept features intriguing perspectives and playfully incorporates moments of surprise without distracting from the content: a neutral colour palette with white walls and concrete floors accentuates the role of the art work in the double-height space.

Striking a balance between large scale museum and art gallery, Deji Art Museum exemplifies how the presentation of art in a commercial environment can make the subject accessible to a wider audience. Located on the 8th and 10th floor of Deji Plaza, the museum is connected to a bookstore and is part of an overarching concept which PHILIPP MAINZER developed for seven levels of the shopping mall complex. With a focus on wood as the primary material, the museum bookstore deliberately contrasts the reduced art space. Shelving and presentation areas for books, photographs and videos extend across two levels, offering room for interaction and contemplation.

In addition to Deji Art Museum, the concept comprises a range of galleries and a bookstore with café which are to be completed in November 2017.

Facts

Client:
Nanjing New Universe Real Estate Development Co., Ltd.
Location:
Nanjing, China
Status:
Completed
Programme:
2,000 sqm
Date / Duration:
06/2016 – 10/2017

Credits

Interior Design:
PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN, planning phases 1-3, 5, 8 (artistic site supervision)
Team:
Estefanía Muñoz, Maria Oblasova, Gwenaelle Mauguen, Gizzem Cinar
Furniture:
PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN

Apex, Yancheng, Architecture

PHILIPP MAINZER has been appointed with the design of a 3000 sqm two storey office building for Taiwanese battery manufacturer Apex in Yancheng, China. The appointment by Apex also includes the interior design of the new building as well as masterplanning of the 9300 sqm surrounding area, adjoining the factory site.

Housing the company’s offices, conference rooms and a dining area, a central element of the design by PHILIPP MAINZER is the creation of an office building that will act both as a company symbol and tool to administer the factory site. With materials and geometry as main focus points, the architecture of the building structure focuses on two rectangular bodies positioned on top of each other. A glass body overlaps the lower structure from exposed concrete, seemingly floating above it and providing for an overhanging roof that projects over the entrance and adjoining street.

Planning permission is expected.

Facts

Client:
Apex
Location:
Yancheng, China
Status:
Design Phase
Programme:
3000 sqm office building, 9300 sqm master planning

Credits

Lead Design / Masterplanning:
PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN, planning phases 1-7
Team:
Julia Kluger, Rocco Spena

Taiwan Glass QFG, Qingdao, Architecture

For their main branch in mainland China, Taiwan’s largest glass manufacturer, Taiwan Glass commissioned a 4.100 sqm office building as well as master planning of the 20.000 sqm area in Qingdao, China, including smaller buildings such as gate house, canteen building, and pagoda. A three-storey building housing offices, restaurant as well as apartments for company managers were realised. The general floorplan separates the structure into two buildings, apartment and office building, connected by an elegant bridge on the third floor. Following on from the first building for Taiwan Glass in Fujian, China, also by PHILIPP MAINZER, this building features glass as the main focal point. Creating a presentation of the company’s main product, float glass, a reinforced concrete structure and large glass curtain wall creates a harmonious appearance for the façade and building, whilst ensuring transparency and maximum use of daylight. High-end interior design and refined landscaping accentuate the new built.

Download press release “Philipp Mainzer completes office building and master planning for Taiwan Glass in Qingdao, China”

View images of the building phase …

Facts

Client:
Taiwan Glass
Location:
Qingdao, China
Status:
Completed
Programme:
4.100 sqm office building, 20.000 sqm master planning

Credits

Architecture:
PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN, planning phases 1-3, 5, 8
Team:
Johanna Egenolf, Sandra Stachelroth, Anke Wollbrink, Miriam Tocino, Tudor Maldarescu, Julia Kluger
Local architect(s):
Stephen Wang, planning phases 4, 6, 7, 9
Photography:
Ingmar Kurth

Taiwan Glass FPG, Fujian, Architecture

A new company base for Taiwan’s largest glass manufacturer, Taiwan Glass in Fujian, China, a 4.200 sqm office building was commissioned by the client to administer the new factory complex. A three-storey building to house the company’s offices, administration, showroom, restaurants as well as apartments for company managers along with connected buildings such as the gatehouse and a plant building were constructed. The general floor plan of the building was structured around two large courtyards allowing for a generous amount of daylight and generating a very comfortable working environment. Together with Taiwan Glass a partially coated Low-E glass was developed, which was produced especially for the façade of the new office building in Fujian. The coated areas of the glass are mirror-finished from the outside but still remain transparent from the inside. The result is a glass facade that provides the required protection from sun and heat as well as producing an aesthetically interesting appearance.

Download press release “Completion office building for Taiwan Glass FPG in Fujian, China”

Facts

Client:
Taiwan Glass
Location:
Fujian, China
Status:
Completed
Programme:
4.200 sqm office building

Credits

Architecture:
PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN, planning phases 1-5
Team:
Johanna Egenolf, Iris Kerber, Buket Kocyigit, Simone Götz, Anke Wollbrink, Nilgün Yaslier
Local architect(s):
China Triumph International Engineering Co., Ltd., Shanghai, planning phases 6-9
Photography:
Ingmar Kurth